Perfekt pizzadeg

Det finns väldigt många olika recept på pizzadeg på nätet. I början hade vi lite svårt att veta vilken vi skulle köra efter så vi tog hjälp av vår lokala pizzabagare och frågade varför deras deg är så mycket godare än den man gör hemma. Han berättade då att de två vanligaste felen folk som bakar pizza hemma ofta gör är att ha i alldeles för mycket jäst samt att man inte arbetar degen tillräckligt länge. Skall du få en lika bra pizzadeg som på pizzerian så måste degen arbetas i en bakmaskin i ca 20minuter för att glutentrådar skall bildas. Han berättade också att han körde med 50gram jäst till 20kg mjöl. I många recept på nätet använder man 50gram jäst till ca en liter mjöl, vilket leder till att pizzan blir mer som en panpizza. Vilket i och för sig kan vara gott men är man ute efter en vanlig pizza så blir man besviken. Tillsammans med vår pizzabagare tog vi fram detta recept som tillsammans med vår bakplåt ger en jättegod pizza som liknar många pizzeriors. 

Pizzadeg

Baktid ca 5 timmar
6 pizzor

7 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk salt
2 msk olivolja
5 -6 dl vanligt vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt strösocker, salt och olivolja.
2. Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda degen i maskin i cirka 20-25 minuter tills den är elastisk.
3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4. Dela upp degen i 6 bitar.
5. Lägg bitarna på en bricka och ställ dem i kylen i ca 4 timmar så att degen blir kall. Detta gör att jäsningen avtar och pizzabottnen inte blir så tjock.
6. Ta fram degen och baka ut den på en gång. OBS! Ni måste ha mycket mjöl under degen när ni bakar ut så att den inte fastnar.
7. Smaksätt med valfri fyllning.
8. Gräddas ca 3-4 minuter på vår bakplåt från bakplåt.se. Håll koll på färgen. Pizzan gräddas underifrån .

 

Produkter

Handla

Information