Pizzasten? Bakplåt i stål är framtiden. 

Vi tror att bak och pizzaplåtar i massivt stål är framtidens baksten / pizzastenDet finns en pizza för varje smak, och när man lagar den här klassiska maträtten hemma så kan man i stort sett lägga vad som helst på degen. Men hur får man den där goda smaken som pizzabagaren lyckas med? Många tror att hemligheten ligger i den pizzasten som professionella pizzabagare använder sig av, och de lägger kraft och energi på att finna rätt stensort för ugnen helt i onödan, för det är nämligen något helt annat som avgör hur gott det blir, och det är värmen. Det gäller att plåten man bakar pizzan på är riktigt varm då man lägger degen på den. Det här leder till knaprig och genombakad pizzadeg som är minst lika god som den som man kan få från en pizzeria. Hög värme är alltså väldigt viktigt, men högsta möjliga värme får man inte med pizzastenen utan med pizzaplåt av stål.

Pizzasten eller pizzaplåt
Om man upplever att pizzan som man bakar hemma i ugnen aldrig blir särskilt god och degen alltid känns lite plufsig och blöt så är det här enkelt löst. Men då vissa genast försöker finna en pizzasten av terrakotta eller ett annat stenmaterial som klarar höga temperaturer så är andra klokare, stål är nämligen ett material som man kan lita på då det handlar om höga temperaturer. Låt oss se lite närmre på fördelarna med en pizzaplåt i stål:

•    Stålplåten får snabbt en hög och jämn temperatur
•    Stålets höga värme gör att pizzan bakas snabbare
•    Stålplåt kräver inget underhåll
•    Pizzabaket förblir hygieniskt och man slipper rester av fukt från tidigare pizzabak
•    Den behändiga och slittåliga pizzaplåten är lätt att förvara

Med pizzastenen så får vi förstås också några fördelar och dessa är att det faktiskt är lite spännande och kul att baka med en sten i ugnen. Dessutom så är sten precis som plåt bra då man vill få en jämn värmefördelning vilket är viktigt för att pizzans deg ska bli lite knaprig och väl genombakad. Nu är det dock så att en tjockare stålplatta kan leda värmen 18 gånger snabbare än en vanlig sten av keramik eller lera och det är det här som gör att man med plåten kan få en fantastiskt spröd deg som är i klass med den deg som man kan få i vedeldade ugnar. Även om man kan tycka att det finns en charm med pizzastenar så går det inte att bortse från att pizzaplåten i stål är användarvänligare och att den dessutom har en längre hållbarhet. Dessutom så är det välkänt att man kan få en högre temperatur i plåt än vad man får i sten och det har stor betydelse då man vill baka på ett professionellt sätt.

Flexibel användning
Man kan alltså säga att pizzaplåt slår sten med hästlängder vad gäller värmen, men det finns mer som talar för att satsa på plåten hellre än att släpa en sten från bygghandeln. Det är nämligen så att man kan använda de tunna plåtarna på ett mycket flexibelt sätt. Vad sägs till exempel om att baka pizza på grillen genom att lägga in plåten och stänga till med locket? Det här blir ett annorlunda inslag till grillfesten och ett enkelt sätt att få en riktigt god middag på. Med plåtarna så behöver man inte fundera på hur mycket värme de klarar utan att spricka för ugnen kommer inte att kunna bli så varm att plåten smälter. Det här händer inte ens över öppen eld och glödande kol i grillen. Med en pizzaplåt så gräddar man pizzan underifrån så när plåten väl är varm så går det väldigt fort att laga pizzan, och det är en fördel när man har ett gäng hungriga familjemedlemmar och vänner som väntar på något gott men som inte vill vänta för länge.

Framtidens hemmapizza
I framtiden så kommer vi antagligen att skratta gott åt minnet av pizzastenarna som var så fina men otroligt otympliga. När vart och vartannat hushåll har en pizzaplåt i stål så kan bygghandlarna fortsatt använda stenen till bättre ändamål som vackra hus och interiörer. Kanske kommer vi att se en och annan pizzabagare som fortsatt hävdar att hans pizzasten är hemligheten till den goda pizzan. För de flesta så blir det dock uppenbart att pizzaplåt i stål, rätt använd, ger precis samma effekt. Framtidens pizzastenar är av plåt, så enkelt är det.

 


Produkter

Handla

Information